Onze nieuwe studio: een speelse creatieve tuin

Door Querine van Alen, 3D-ontwerper

Wie ons pand aan de Oldenzaalsestraat al eens heeft bezocht, kent onze studio. Deze grote, open ruimte is de werkplek voor alle creatievelingen. Al voor mijn tijd bij Artica waren er plannen om deze ruimte eens goed onder handen te nemen. Logge bureaus, een veel te grote plaktafel en gebrek aan een stilteruimte... na 18 jaar was het tijd voor een grote make-over!

Het ontwerp van de nieuwe studio was één van mijn eerste opdrachten toen ik hier anderhalf jaar geleden begon als 3D-ontwerper. Meteen een spannende, want zoiets persoonlijks gaat ons allemaal aan. De eerste stap was het onderzoeken wat wel en niet praktisch was. Ook peilde ik bij collega’s wat de wensen waren. Alle ideeën werkte ik uit in drie moodboards en die presenteerde ik aan de collega’s op de studio. Samen bepaalden we hoe ‘gek’ we konden gaan. Je doet in zo’n proces toffe ideeën op, maar veel daarvan zijn niet praktisch. Het is in de eerste plaats natuurlijk wel een werkplek.

Eyecatcher

Uit de drie voorstellen kozen we de richtingen ‘creatieve tuin’ en ‘stoer, speels, kleurrijk’. Deze voegde ik samen en verwerkte ik tot een nieuw ontwerp met een aantal opvallende elementen. Zoals de gele wand met een collectie van allerlei spullen van de afgelopen jaren. Of de boom aan het plafond en de visual op de muur. Maar ook de zit-sta-bureaus die het geheel dynamisch maken. De babyfoto’s laten zien dat er bij ons veel ‘grote kinderen’ rondlopen. En het belangrijkste: door een slimme indeling van de ruimte hebben we nu vijf extra werkplekken.

Materiaalkeuze 

In ons VR-lab bekeken we of de studio genoeg loopruimte had. Na wat aanpassingen hier en daar was het tijd voor de volgende fase: de definitieve materiaalkeuze. En da’s niet makkelijk! Bij keuzes voor materiaal moet je rekening houden met akoestiek, geur, sfeer en alle regels omtrent de arbowet. Omdat het een gehorige ruimte is, kozen we voor zoveel mogelijk akoestische elementen. De zachte vloerkleden stoppen bijvoorbeeld de weerkaatsing van het geluid. Ook het licht was een belangrijke keuze, want dat heeft veel invloed op hoe je je voelt. Maar de grootste uitdaging waren de wanden van de bureaus. We wilden wanden met een unieke uitstraling die geluid opnemen, lang mee kunnen en uit zacht materiaal bestaan om er punaises in te prikken. Het materiaal wat we eigenlijk wilden rook te chemisch en het alternatief wat we daarna vonden zou te snel beschadigen. Na een flinke zoektocht vonden we gelukkig tóch wat we wilden. 

In productie 

Toen kwam het moment van knopen doorhakken: het ontwerp moest toch een keer in productie! Vergeleken met een externe opdracht ging dit ontwerp veel vaker heen en weer. Juist omdat je zo makkelijk kunt overleggen, blijf je maar doorgaan en verbeteren. Maar net voor de zomer was alles rond en kon het ‘echte’ werk beginnen. Ook de productie hielden we in eigen huis. Na een tijdelijke verhuizing van de studio-collega’s begon de verbouwing. Met man en macht toverden de mannen van de werkplaats in ruim twee weken tijd de studio compleet om.

Met zijn allen

En toen was het klaar. Na anderhalf jaar jaar onderzoek, inspiratie opdoen, schetsen, aanpassen en héél veel overleggen kwam ik na mijn vakantie terug in een compleet nieuwe studio. Ontzettend gaaf! Eigenlijk wende het bijzonder snel. Het ontwerp zat al zo lang in mijn hoofd dat het eindresultaat meteen normaal aanvoelde. En nee, het was geen eenvoudige opdracht. Maar wel heel leuk. Ik heb dan misschien de tekeningen gemaakt, maar we hebben de studio met zijn allen ontwikkeld. Of het nu helemaal af is? Zeker niet. Maar dat zal het ook nooit worden. Het is een project dat blijft evolueren en waarin we steeds wat nieuws toevoegen. Zodat het een plek blijft waar iedereen fijn kan werken, zoals nu. En daar ben ik heel trots op!

Heb jij de studio nog niet gezien? Ik leid je graag een keer rond!