Van fosforietfabriek naar reclamebureau

100 jaar oldenzaalsestraat 21

Ons pand aan de Oldenzaalsestraat… daar zijn we best trots op. Niet alleen omdat het heel karakteristiek en open is. Vooral ook omdat het een rijke historie kent. Waar we nu onze conference calls houden, werden jaren geleden fosforieten gemalen. Dit jaar bestaat het pand precies honderd jaar. Tijd om eens terug te blikken wat zich hier allemaal heeft afgespeeld!

Het was 1918 toen de firma Van Vilsteren en Schoenmaker uit Deventer een fosforietenfabriek bouwde op deze plek. Daar werd fosforietgrondstof vermalen tot kunstmeststof. Een stukje verderop, bij de Kuiperberg, werden de fosforieten uit de grond gehaald en vervoerd naar de fabriek. Dat gebeurde op typische lorrie’s op rails. Twee van deze leuke karretjes zijn gelukkig bewaard gebleven... en staan nog altijd bij ons aan de weg.

Landbouwopslag

De fosforietenfabriek was tijdelijk winstgevend, maar hield niet lang stand. De fosforieten raakten op en in 1920 sloot de fabriek haar deuren. Al gauw nam transportbedrijf Van der Maas het pand over om het later weer te verkopen aan ABTB CAVV (een boerencoorporatie). Deze bond nam de oude fabriek in gebruik als opslag voor veevoeders en landbouwproducten. Jarenlang was de Oldenzaalsestraat de plek waar boeren hun veevoer kochten. In de loop van de tijd werd de ABTB CAVV overgenomen door de CTA (Coöperatie Twente Achterhoek). De zakgoed depotfunctie werd steeds kleiner, tot het in 2001 werd verplaatst naar de Welkoop aan de Denekamperstraat.

Vastberaden

Toen wij van Artica er lucht van kregen dat het gebouw leeg kwam te staan, waren we vastberaden: dit moest ons nieuwe kantoor worden! We groeiden langzamerhand uit ons pand in Mander en waren klaar voor de volgende creatieve stap. En dus volgde een grote verbouwing. Gelukkig was het pand na al die jaren nog in hele goede staat. Slechts veertig procent van de houten planken en zes ramen hebben we moeten vernieuwen.

Fijne werkplek

Binnen moest er wel veel gebeuren om er een kantoor van te maken. Het interieur hebben we zelf ontworpen, ingericht en gebouwd… van de trappen tot de kasten en tafels. We bepaalden natuurlijk de inrichting en functies van ruimtes. En de sfeer! De eerste associatie met het pand is die van een oud Zaans huis. En ook de binnenkant moest dat uitstralen. Bijvoorbeeld door het gebruik van eerlijke materialen zoals hout en steen. Samen met een aantal grote houten trappen, veel glas en ‘een bruine kroeg’ als kantine vormt dit nu al zeventien jaar een hele fijne, open werkplek. En dat de olievlekken uit de tijd van de fosforietknollen nog zichtbaar zijn? Dat vinden we alleen maar mooi. Net als het potje fosforiet dat nog staat te blinken op de vensterbank.